ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ

Πότε κάνουμε αρθροσκόπηση γόνατος kampo;

Η εξέταση από τον ορθοπαιδικό θα καθορίσει εάν η αρθροσκόπηση μπορεί να σας ωφελήσει.
Κλινικά σημεία που υποδηλώνουν ότι είστε υποψήφιος-α γι αρθροσκόπηση περιλαμβάνουν: το πρησμένο γόνατο, ο επίμονος πόνος, το μπλοκάρισμα, η αίσθηση ότι το γόνατο μας ʽ‘φεύγει” και γενικότερα ότι δεν είναι σταθερό. Όταν η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα, φυσικοθεραπεία ή επιγονατίδες και κηδεμόνες δεν ωφελεί, τότε ενδέχεται η λύση να είναι η αρθροσκόπηση.

Οι περισσότερες αρθροσκοπήσεις πραγματοποιούνται σε ασθενείς ηλικίας 16 έως και 60 ετών. Τα όρια όμως είναι ελαστικά, καθώς πλέον, ο αθλητισμός (και δυστυχώς οι τραυματισμοί), απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

 

Πριν το χειρουργείο:

Ενημερώστε για τυχόν αλλεργίες ή φάρμακα που παίρνετε. Συνήθως την παραμονή ή το πρωί της επέμβασης, θα κάνετε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και μια ακτινογραφία θώρακος.

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως από 30 λεπτά ως μιάμιση ώρα, ανάλογα με το είδος και το μέγεθος της βλάβης και στην συνέχεια πάτε στο δωμάτιο σας, όπου και παραμένετε μέχρι το απόγευμα.

Δεν χρειάζεται να μείνετε μέσα στο νοσοκομείο. Κάποιος δικός σας μπορεί να σας πάει σπίτι το απόγευμα, αφού μιλήσετε με το γιατρό σας πρώτα.

 

Στο σπίτι:

Η ανάρρωση μετά την αρθροσκόπηση είναι πολύ ταχύτερη σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση του γόνατος.

Η βάδιση θα γίνεται με δυο βακτηρίες μασχάλης (πατερίτσες), με φόρτιση του χειρουργημένου άκρου, εκτός αν διεγχειρητικά ευρήματα επιβάλλουν κάτι διαφορετικό. Όταν ανεβαίνουμε σκαλιά βάζουμε πρώτα το μη χειρουργημένο πόδι, ενώ κατεβαίνουμε βάζοντας πρώτα το χειρουργημένο, φροντίζοντας αυτό να είναι τεντωμένο στο γόνατο.

Κάθε δυο ώρες τοποθετούμε παγοκύστη για 20 λεπτά, ώστε να μειωθεί το πρήξιμο. Η γάζα πρέπει να παραμείνει στεγνή και καθαρή. Αν βραχεί, βγάλτε την, σκουπίστε τα τραύματα και αφήστε ανοικτά.

 

Επιπλοκές:

Η αρθροσκόπηση είναι μια σχετικά ασφαλής επεμβατική πράξη. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις όμως, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος επιπλοκών. Οι επιπλοκές αυτές είναι φλεγμονή, θρόμβωση και συλλογή αίματος μέσα στο γόνατο.

Οι επιπλοκές παρουσιάζονται σπανιότατα, αλλά αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Μην διστάσετε να επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε:

- Πυρετό (πάνω από 38ο C) και ρίγος

- Έντονο και ξαφνικό πόνο στο γόνατο

- Πρήξιμο στο γόνατο, συνοδευόμενο από ερυθρότητα

- Πρήξιμο στη γάμπα ή τον αστράγαλο

- Δύσπνοια και επώδυνο βήχα

 

Μετά από την αρθροσκόπηση;

Μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί ένα διάστημα αποθεραπείας, κατά το οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη μυϊκή ενδυνάμωση του γόνατος. Λογικά μπορείτε να επιστρέψετε στις περισσότερες από τις προηγούμενες δραστηριότητές σας σε 6 με 8 εβδομάδες, αρκεί να μην χρειάζεται να σηκώνετε ιδιαίτερο βάρος. Αν η εργασία σας είναι βαριά, όπως σε οικοδομές, τότε πιθανόν να χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο.

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΟΝΑΤΟΣ – ortho – kormas